فقط چند چیز وجود دارد که چهره کودک را مانند یک خوراکی شیرین روشن می کند. اکثر کودکان با رویش دندان، دوز ساکارز و گلوکز روزانه خود را به شکل آب نبات، شیرینی و غیره دریافت می کنند. والدین به راحتی به آنها برای رفتار خوبشان پاداش شیرینی می دهند. با این حال، آنها را در معرض خطر عواقب سلامتی قرار می دهد. قند بر کودکان تأثیر متفاوتی نسبت به بزرگسالان دارد و مستلزم نظارت بر میزان مصرف روزانه آنها است.
مقدار مناسب مصرف قند برای کودکان
طبق توصیه های (AHA انجمن قلب آمریکا)، کودکان زیر 2 سال هرگز نباید شکر اضافه مصرف کنند و برای کودکان بین 2 تا 18 سال توصیه می شود روزانه 25 گرم (6 قاشق چایخوری) یا کمتر شکر مصرف کنند. یک مطالعه ثابت کرد که بیش از 81 درصد از کودکان بیش از مقدار توصیه شده روزانه قند مصرف می کردند. مصرف بیش از حد قند در سنین پایین اغلب با شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر در مراحل بعدی زندگی همراه است.
آیا بین مصرف قند و بیش فعالی ارتباطی وجود دارد؟
یک باور رایج این است که شکر باعث ایجاد بیش فعالی در کودکان می شود. جشن تولد کودکان مملو از کیک، نوشابه و شیرینی است که اکثر والدین را از این فکر به هم می ریزد. ممکن است تعجب کنید که تحقیقات رابطه قند و بیش فعالی را از بین می برد. حساسیت به قند با توجه به بیش فعالی از کودکی به کودک دیگر بسیار متفاوت است. با این حال، دانشمندان ثابت کرده اند که تأثیر شکر آنقدرها که والدین باور دارند و جامعه در کل آن را تصور می کنند، نیست.
اثرات مصرف شکر بر سلامتی کودکان
شکر 8 برابر بیشتر از مواد مخدری مانند کوکائین اعتیاد آور است و رژیم غذایی سرشار از قند می تواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها و مسائل بهداشتی را برای کودکان به ویژه در سال های آخر زندگی افزایش دهد. در اینجا روش های خاصی وجود دارد که قند بر کودکان تأثیر می گذارد:
سرکوب سیستم ایمنی
رژیم غذایی سرشار از قند یا کربوهیدرات های تصفیه شده می تواند منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن شود. مصرف زیاد این گونه غذاها و نوشیدنی ها می تواند توانایی بدن شما را در دفع بیماری ها کاهش دهد و شما را مستعد ابتلا به بیماری ها کند.
افزایش وزن و چاقی
غذاهای شیرین فاقد مواد مغذی هستند و باعث افزایش وزن می شوند که اغلب منجر به چاقی در بزرگسالی و در نتیجه بیماری های قلبی عروقی، دیابت، کبد چرب، درد مفاصل و موارد دیگر می شود.
افزایش خطر ابتلا به دیابت
مصرف قند همچنین می تواند منجر به افزایش سطح انسولین شود و یکی از دلایل ابتلا به دیابت نوع 2 است. شناخته شده است که دیابت به کلیه ها، چشم ها و رگ های خونی کودک شما آسیب می رساند. در حالی که این بیماری در بزرگسالان شایعتر است، اما مطالعات نشان میدهد که در بین کودکان بهویژه علت چاقی در حال افزایش است.
تاثیر بر بینایی
افزایش سطح قند خون میتواند منجر به تورم چشمها شود که بر بینایی تأثیر میگذارد و باعث تورم و ایجاد تاری دید میشود. کاهش مصرف قند می تواند این را تغییر دهد و بینایی را به حالت عادی بازگرداند.
افزایش مشکلات گوارشی
قند بیش از حد می تواند باکتری های خوب روده را کاهش دهد و منجر به مشکلات گوارشی مانند گاز معده، سوزش سر دل، سوء هاضمه و همچنین کاهش جذب مواد مغذی مهم از غذای مصرفی شود. هضم ضعیف قند نیز با اسهال مرتبط است.
چگونه مصرف قند کودک خود را کاهش دهیم
مانند بسیاری از عوامل مضاعف، شکر افزوده نیز معمولا مخفی است. این بدان معناست که غذاهایی که به عنوان تنقلات سالم برای کودکان به بازار عرضه می شوند، گاهی اوقات چنین نیستند. میدانید چگونه قندهای پنهان را تشخیص دهید، به خصوص به این دلیل که شکر به اشکال مختلف وجود دارد. برچسب می تواند دکستروز، ساکارز، عسل، آگاو یا ملاس باشد. اینها همه کلماتی برای قند هستند.
پس چگونه میتوانید طبع شیرین کودکتان را تغییر دهید؟ پنج نکته زیر راهگشاست:
- نوشیدنی های شیرین شده با شکر را در از لیست غذایی کودکتان حذف کنید.
پرهیز از نوشیدنیهای شیرین شده با شکر، از جمله آب میوه، تأثیر زیادی دارد. اگرچه آب میوه صد در صد همیشه شکر اضافهای ندارد، اما هنوز مقدار زیادی قند در آن متمرکز شده است. همچنین سعی کنید از نوشیدنیهای لیموناد، نوشابههای گازدار و نوشیدنیهای ورزشی خودداری کنید، مخصوصاً با بزرگتر شدن بچهها، از نوشیدنیهای چای شیرین و قهوه شیرین.
- برچسب مواد غذایی را با دقت بخوانید.
برچسب های جدید مواد غذایی در حال حاضر با خطی برای مقادیر شکر اضافه شده است. به عنوان مثال، برچسب غذا برای یک سیب (که دارای شکر کاملا طبیعی است) به شرح زیر است:
کل قندها: 15 گرم.
شامل 0 گرم قند اضافه شده است.
از طرف دیگر، یک شیشه سس سیب ممکن است بگوید:
کل قندها: 24 گرم.
شامل 10 گرم قند اضافه شده است.
خط قند اضافه شده می تواند به شما کمک کند انتخاب های هوشمندانه تری داشته باشید. اگر یک غذا 10 گرم شکر اضافه دارد، ممکن است بخواهید چیز دیگری انتخاب کنید – زیرا این مقدار تقریباً نصف مقدار توصیه شده برای بچه ها است.
- غذاهایی با کمتر از 10 گرم شکر و بیش از 5 گرم فیبر انتخاب کنید.
غلات و میله های گرانولا می توانند میدان مین قند باشند. به جای ممنوعیت کامل آنها (و احتمالاً اشکریزی کودک) محصولاتی انتخاب شود که حاوی کمتر از 10 گرم شکر و در صورت امکان بیش از 5 گرم فیبر باشند.
فیبر از بسیاری جهات مفید است. به سیری، کاهش کلسترول و کاهش خطر ابتلا به دیابت و پیش دیابت کمک می کند. بسیاری از محصولاتی که قند طبیعی دارند، مانند میوهها و سبزیجات، محتوای فیبر بالایی دارند.
- خودتان میان وعده های سالم برای بچه ها درست کنید
هر چه بیشتر غذا را بتوانید در خانه تهیه کنید، بهتر است. پختن مینی مافین ها به جای تهیه آن ها از فروشگاه تفاوت ایجاد می کند. در حالی که نسخه شما ممکن است قند داشته باشد، میتوانید نوع طبیعیتری از شکر را انتخاب کنید یا مقدار آن را کنترل کنید.
همچنین می توانید برای جلوگیری از افزودن شکر، گرانولاهای خانگی درست کنید که با خرما شیرین شده اند. میوه های تازه یا خشک را به جای میان وعده های دیگر ترجیح دهید.
یک نکته وجود دارد: در حالی که عسل و شربت افرا اغلب به عنوان شیرین کننده های طبیعی تری دیده می شوند، اما همچنان به عنوان قند افزوده به حساب می آیند. یک مزیت این است که معمولا دیگر نیازی به استفاده از شکر نیست زیرا شیرینتر از شکر معمولی هستند و همچنین حاوی برخی مواد مغذی هستند.
- جوانه های چشایی فرزندتان را آموزش دهید
وقتی غذاهای جامد را به بچههایتان معرفی میکنید، با چیزهای شیرین شروع نکنید. اگر از همان ابتدا شکر را بیش از حد وارد نکنیم، جوانههای چشایی آنها آنقدرها هوس نمیکنند. به یاد داشته باشید، میوه به خودی خود مشکلی ندارد! اما هیچ چیز با شکر به آن اضافه نشده است.
اگر کودک به استفاده از قند عادت دارد چه کنیم؟
اما اگر فرزند شما قبلاً معتاد به قند باشد چه؟ هنوز هم میتوانید با حرکت آهسته آنها را به مسیر مستقیم برگردانید.
به جای… سعی کنید…
سس سیب شیرین سس سیب شیرین نشده + دارچین
ماست بچه گانه قندی ماست ساده یا کم شکر + توت
نوشیدنی های قندی هر روز نوشیدنی کمتر، آب بیشتر
میوه در آب برای شیرینی آب گازدار با طعم طبیعی