حتما متوجه شده اید که اکثر غذاهای مناسب برای بچه ها سرشار از آهن است. آهن یک ماده مغذی برای تشکیل هموگلوبین بوده که بخشی از گلبول های قرمز را تشکیل می دهد و اکسیژن را به بافت های مختلف بدن انسان حمل می کند.
سلول های قرمز خون توسط جریان خون اکسیژن مورد نیاز را به سلول ها و بافت ها می رسانند. به این دلیل لازم است میزان معینی از آن در رژیم غذایی ما وجود داشته باشد.
بچه چه میزان آهن نیاز دارد؟
با توجه به سن بچه، میزان آهن مورد نیاز متفاوت است. برای مثال، بچه 7 تا 12 ماه به 11 میلی گرم در روز، آهن احتیاج دارد در صورتی که بچه بین 2 تا 4 سال 7 میلی گرم در روز نیاز دارد.
در 6 تا 12 ماهگی نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند و میزان زیادی غذای جامد نمی خورند، آهن مورد نیازشان تامین نمی شود، پس باید توجه زیادی به آنها کنید. مگر اینکه از شیر خشک های غنی شده با آهن استفاده شود. علاوه بر این، توجه به بچه های یکسال به بالا که از مواد مغذی آهن دار کم مصرف می کنند باید بیشتر باشد و به آنها شیر خشک های مخصوص فرموله غنی شده با آهن داده شود. اگر بچه میزان زیادی شیر گاو که میزان آهن آن کم است، مصرف کند دیر تر گرسنه می شود و میزان مصرف از غذاهای دیگر نیز کم می شود. مصرف زیاد شیر باعث کاهش میزان جذب آهن در رژیم غذایی می شود.
علائم آن چیست؟
بسیاری از کودکان که دچار کمبود آهن ملایم هستند، علائمی از خود نشان نمی دهد زیرا پروسه ی کمبود آهن به صورت تدریجی رخ می دهد.
کم خونی (کمبود قابل توجهی از آهن)، علائمی از تعداد ذیل را دارد:
* احساس خستگی و خواب آلودگی
* احساس ضعف
* تپش قلب
* زود رنجی
* کاهش اشتها
* سر درد
اگر متوجه هر یک از این علائم شده اید، با پزشک اطفال، راجع به آزمایش خون مشورت کنید. تحت هیچ شرایطی از مکمل ها ی آهن بدون نسخه پزشک اطفال استفاده نکنید، مصرف بیش از حد آهن مشکلات سلامتی ایجاد می کند.
چه مواد غذایی سر شار از آهن هستند؟
شما حتما شنیده اید یا خوانده اید محصولات حیوانی، آهنی که خوب در بدن جذب می شود، دارد
با این حال باید بدانید منابع گیاهی به همان اندازه مهم است و می تواند نیاز های فرزند شما را تامین کند
لازم نیست هر روز به دلیل رفع نیاز فرزندتان گوشت قرمز بپذیرید.
شما می توانید منابع گیاهی آهن با غذاهای غنی از ویتامین c که میزان جذب را بهبود می بخشد، تهیه کنید.
غذاهای غنی از آهن عبارتند از:
* گوشت قرمز
* برخی از ماهی ها
* تخم مرغ
* غلات غنی شده
* برخی از آجیل ها (سعی کنید همیشه فرد شده باشد تا از خنگی جلوگیری شود.)
* میوه های خشک شده
* سبزیجات دارای برگ سبز
پیشنهاد
اطلاعات تغذیه ای و توصیه های رژیم غذایی نوزاد با توجه به گروه سنی شان به صورت کلی گفته شده است. زمان اضافه کردن غذاهای جامد به رژیم غذایی بچه ها با هم متفاوت است. حتما در مورد آن از متخصص اطفال بچه سوال شود.
منبع: www.babylino.gr